Kategorier
Styrelsen

Uppdatering skyddsrum

Hoppas alla har haft en bra Valborg!

Söndagen den 1 maj var Skyddsrumsspecialisten på plats för att se över våra skyddsrum. Som ni kanske har läst i tidigare utskick, avvecklades våra skyddsrum redan under 90-talet och de är därmed inte godkända av MSB (Myndigheter för samhällsskydd och beredskap).

Slutsatsen efter mötet var att våra skyddsrum inte kan återaktiveras som skyddsrum då det finns helt andra krav och standarder på byggnationen av skyddsrum idag än vad det gjorde på 40-talet när grunden byggdes. De föreslog att vi kan använda våra utrymmen för splitterskydd men däremot fungerar de inte för gasskydd då bland annat genomföringar för nydragna avlopp inte är godkända för att utrymmena ska kunna användas som skyddsrum inklusive gasskydd. Våra utrymmen är alltså bättre skydd än inget skydd och det är bättre skydd än att vara kvar i lägenheten men det är inte godkända och kommer inte kunna bli godkända av MSB.

Skyddsrumsspecialisten föreslog att vi som BRF kan göra några mindre inventeringar för att kunna använda dessa utrymmen som splitterskyddsrum. Styrelsen undersöker därför att införskaffa en uppsättning torrklosett, verktygssats samt vattentank för respektive splitterskyddsrum.

För att se karta över de godkända skyddsrum som finns i vårt närområde, besök https://msbgis.maps.arcgis.com/apps/instant/nearby/index.html?appid=8bfc89e7c6064bc181c6a1a6bbac2fa3&sliderDistance=1.

Varma hälsningar,

Styrelsen