Kategorier
Styrelsen

Tips för att maximera nyttan av fiberanslutningen

Du har en 1000/1000 Mbit/sek-anslutning i din lägenhet. Men kanske tycker du ändå att det går långsamt att surfa över WiFi? Här är några tips för att maximera den trådlösa prestandan, det vill säga hastigheten (latens/väntetid samt genomströmningshastighet) och täckningen.

A. Om du är beredd att dra förlängningssladd — flytta routern och/eller skaffa accesspunkt

Här är två saker du kan göra för att maximera både täckningen och den trådlösa hastigheten. Då drar du maximal nytta av den snabba anslutningen du har i fiberuttaget:

  1. Dra en längre nätverkssladd från uttaget så att du kan placera Tilgin-routern som du fått av Bahnhof längre in i lägenheten, exempelvis i vardagsrummet. Du får nu bättre täckning och hastighet.
  2. Om du har en 3:a eller större lägenhet kan du dessutom ha nytta av att komplettera med en ytterligare en trådlös så kallad accesspunkt som du placerar på ett strategiskt ställe, exempelvis i eller nära sovrummet. Dra en nätverkssladd från Tilgin-routern till accesspunkten. Se till att accesspunkten du köper har stöd för både 2,4 GHz-bandet (maximal hastighet 300 Mbit/s) och 5 GHz-bandet (maximal hastighet 867 Mbit/s). Ubiquiti UAP-AC-LITE (Amazon.se) är ett exempel på en bra och prismässigt överkomlig accesspunkt. Ställ in accesspunkten så att den har samma nätverksnamn och använder samma lösenord och övriga inställningar som Tilgin-routern gör för WiFi.
  3. (Avancerat tips: ställ in din Tilgin-router och accesspunkt så att de använder kanalplatser som inte är upptagna av grannarna. För att ta reda på vilka de minst trånga delarna av etern är kring din lägenhet, använd en WiFi-skanner. Kom ihåg att välja optimala kanalplatser för både 2,4- och 5 GHz-bandet för respektive enhet.)
  4. (Sniktips: Om du sedan tidigare äger en router kan du konvertera den till en accesspunkt helt gratis. Stäng då av DHCP-servern i den. Dra en sladd från Tilgin-routern som du ansluter i din den via någon av LAN-portarna — anslut inte accesspunkten via WAN-porten. Följ också instruktionerna i punkt 2 och 3 ovan.)
  5. (Avancerat tips 2: teknikutvecklingen står aldrig still, numera finns det en WiFi-standard som heter WiFi 6. Om du råkar ha en splitterny dator med stöd för WiFi 6 kan du skaffa en WiFi 6-router och/eller accesspunkt. Kom bara ihåg att en sådan router inte ger din gamla mobil eller dator snabbare WiFi — så det är sannolikt onödigt. Med 5 GHz-bandet med vanlig WiFi-utrustning som är korrekt inställd kommer du ändå upp emot hela 867 Mbit/s i hastighet.)

Läs mer i tidigare tips om kabeldragning.

B. Om du inte vill dra förlängningssladdar — skapa ett mesh-nätverk

Om du inte vill dra förlängningssladd, kan du ändå förbättra täckningen genom att skaffa ett så kallat mesh-nätverk. Det består av ytterligare WiFi-noder (vanligtvis 1, 2 eller 3 stycken) som ansluter till Tilgin-routern trådlöst och på så sätt förlänger räckvidden till alla vrår i lägenheten. Det finns flera olika bra (Elgiganten) alternativ (Kjell & Company) att välja mellan. Kom ihåg att du med mesh-nätverk aldrig kommer att få lika kort väntetid/latens som med en trådansluten accesspunkt — men du ändå avsevärt förbättra täckningen och få bättre genomströmningshastighet.

Oavsett om du väljer A eller B kan du optimera placeringen av routern, accesspunkten/noderna genom att mäta hastigheten från olika ställen i lägenheten med hjälp av exempelvis Bredbandskollen.se.

Puh! Bra jobbat! Funkar det bra nu? Grattis! Om det inte gör det, flytta utrustningen lite och testa igen. Med lite tålamod går det att få bra WiFi-täckning i hela lägenheten.